Van Berlo B.V. Van Berlo B.V.
Nieuws

Business intelligence, kleurt grijze materie


13 december 2023

Business intelligence, kleurt grijze materieMet een relatief groot oppervlak ten opzichte van hun volume zijn bedrijfsvloeren een van de allermoeilijkste en foutgevoelige niches in de betonwereld. Waar betonspecie qua eigenschappen doorgaans een vergevingsgezinde bandbreedte heeft, wordt bij betonvloeren immers iedere onvolkomenheid vrijwel direct merkbaar aan het oppervlak. Daarbij maken vrijwel dagelijks veranderlijke eigenschappen van de natuurlijke grondstoffen dat het ontwerpen, vervaardigen en verwerken van een optimaal mengsel -zelfs bij identieke projectspecificaties- allerminst een eenmalig kunstje is.

Vloerenbeton: zeker geen koud kunstje

Niet genoegen nemende met onze marktleidende positie binnen deze complexe niche in zowel kwaliteit als volume, hebben wij bovenop eerdergenoemde uitdagingen resoluut als doel gesteld tevens voorloper te zijn in duurzaamheid én sch eurvrijheid. Deze innovatieve technologie -het resultaat van jarenlange R&D in ons laboratorium en samenwerking met TU Eindhoven- overwint een veelvoud aan betontechnologische uitdagingen en ogenschijnlijke tegenstrijdigheden, maar vereist hierdoor een ongehoord nauwe bandbreedte van de variabele eigenschappen van de betonspecie en het verwerkingsproces om te blijven voldoen aan onze marktoverstijgende kwaliteitstandaarden. Als het ook maar enigszins kan, stoppen wij er sensoren in Deze complexiteit en nauwe bandbreedte maken dat ons high-end duurzaam en scheurvrij beton niet meer volledig te realiseren is binnen het conventionele productieproces van betoncentrales. Alles in ogenschouw genomen dus een betontechnologische en procesmatige uitdaging van formaat. Hoe kan het dan dat wij hiermee succesvol al meer dan 75.000m² aan vloeren hebben gerealiseerd, terwijl anderen grote moeite ondervinden om zelfs zónder verduurzaming en scheurvrijheid vergelijkbare kwaliteit te evenaren?

Business intelligence: ons geheime wapen

Om te kunnen blijven fungeren als koploper in dit complexe speelveld zetten wij hoog in op realtime procesbeheersing: van het vergaren en beproeven van de initiële grondstoffen tot oplevering van de gebruiksklare vloer. Hierbij streven wij naar het meten en beheersen van de hele productieketen. Hiervoor hebben wij drie processen met ondersteunende hard- en software ontwikkeld: VB Sense, VB Data Factory en VB Insights. Hier werken krachtige algoritmes aan het realtime identificeren, classificeren en verbinden van alle datapoints

VB Sense

VB Sense stelt ons in staat om iedere afzonderlijke processtap te meten, te monitoren en vast te leggen via een uitgebreid netwerk aan apps en zeer uiteenlopende sensoren aangesloten op zelfontwikkelde draagbare VB Sense Hub minicomputers die 24/7 data verzamelen. Wat meten wij dan zoal? De vraag wat wij niet meten zou gemakkelijker zijn te beantwoorden…als het ook maar enigszins kan, stoppen wij er sensoren in. Wij meten voor ieder project vooraf o.a. aan grondstof laboratiumonderzoeken, optimale korrelpakking, mortelsamenstellingen, druk-, buigtrek-, en krimpproeven, betonrecepten, ondergrondmetingen en metingen op de betoncentrale(s) en rekenen we aan de invloeden van weersvoorspellingen. Tijdens de stortdag monitoren we de aanvoer, speciesamenstelling en -eigenschappen voor en na de pomp, pompsnelheid en pompdruk, de gehele afwerking en nabehandeling en leggen we alles realtime vast op video voor nadere analyse. Na de stortdag meten we uitgebreid o.a. de sterkteontwikkeling, slijtvastheid, vlakheid, stroefheid en het scheurbeeld, doen we langdurige laboratoriumproeven en blijven onze ingestorte sensoren in de vloer en bevestigde sensoren op de vloer nog jarenlang(!) waardevolle data genereren. VB Sense is dus letterlijk het geheel van onze continue voelsprieten.

VB data factory

De VB Data Factory is complexe in-house ontwikkelde software in onze beveiligde cloud die 24/7 draadloos alle data ontvangt -vanaf waar dan ook ter wereld- en deze verwerkt. Hier werken krachtige algoritmes aan het realtime identificeren, classificeren en verbinden van alle datapoints en worden deze gearchiveerd in onze Business Intelligence databases. Het is hier waar alle datapoints van (deel) processen, onderzoek/resultaat en oorzaak/gevolgen met elkaar verbonden worden: van de eerste grondstofkorrelproeven tot en met de allerlaatste stap van de nabehandeling. Hiermee doet het haar naam eer aan: een fabriek waarbij losse datapoints worden geassembleerd tot krachtige inzichten. VB INSIGHTS VB Insights: het is hier waar alles samenkomt in software met krachtige gereedschappen om als betontechnologische detective nieuw inzicht te vergaren met behulp van kunstmatige intelligentie en big data trendanalyses. Met het groeien van de dataset over tijd is VB Insights meer en meer in staat om door kunstmatige intelligentie automatische alerts, adviezen en zelfs preventieve waarschuwingen te genereren. Maar VB Insights is niet alleen van waarde voor R&D. Ook expertises zoals engineering, projectbegeleiding, uitvoerende ploegen maar ook sales en zelfs onze directie hebben directe baat bij uiteenlopende inzichten ten behoeve van kwaliteitsbewaking, innovatie en kostenbesparing. Waardevolle inzichten die ons helpen nog sterker te staan en onze klanten nog beter te bedienen.

Nog één dingetje…

Nu rest alleen nog die laatste schier onoverkomelijke uitdaging… het feit dat betoncentrales binnen hun conventionele productieprocessen ons betonmengsel niet kunnen realiseren binnen onze ongewoon nauwe bandbreedtes. Betekent dit een treurige vroege dood van onze baanbrekende technologie? Uiteraard niet! Wij zagen hiervoor maar één oplossing: het in eigen handen nemen van de allerlaatste stap van de betonspecieproductie. Zonder al te veel te verklappen over onze patentpending ontwikkelingen, kunnen we vertellen dat we ons in de afrondende fase begeven van de ontwikkeling van een prachtige machine die betonspecie realtime omvormt van vrijwel iedere vorm van ondermaats tot high-end Van Berlo beton. En hoe realiseren we ons innovatieve nieuwe beton totdat die wondermachine af is? Tot die tijd doen wij simpelweg wat Van Berlo altijd heeft gedaan: we krijgen het simpelweg voor elkaar. De stappen die in de nabije toekomst volautomatisch uitgevoerd worden doen we nu handmatig. Of dat hard werken is? Bij TEAM Van Berlo noemen wij dat glimlachend ‘just another day on the job’. Wij zagen maar één oplossing: het in eigen handen nemen van de allerlaatste stap: betonspecieproductie.

Wij zagen maar één oplossing: het in eigen handen nemen van de allerlaatste stap: betonspecieproductie.